nedelja, 25. november 2012

BOŽIČKOVO DOMOVANJE



Božiček in gospa Božiček živita v Korvatunturi v finskem delu Laponske. Z njima živi veliko število škratov in severnih jelenov. Korvatunturi je čisto svojstven kraj: lahko ga najdete na vsakem zemljevidu, vendar je zelo, zelo težko najti pot do tja.
Pred nekaj desetletji je finska radijska postaja, v otroškem programu, razkrila kraj božičkovega domovanja. Od takrat so ga mnogi želeli obiskati. Božiček temu ni nasprotoval., vendar je menil, da je Korvatunturi precej oddaljen in skrit kraj za tako številčne obiske. Zaradi tega je dovolil graditev svoje vasi v polarnem krogu, na skrajnem robu mesta Rovaniemi. Tam je tudi njegov uradni prostor, kjer se srečuje z ljudmi, ki ga pridejo obiskat.
V polarnem krogu je tudi glavna božičkova pošta. Kako je mogoče, da Božiček tako hitro potuje med Korvatunturijem in polarnim krogom? Tega nihče ne ve. Veliki fjordi čuvajo skrivnost. Včasih ga ljudje vidijo, da se pelje na saneh jelenčka Rudolfa. Včasih preprosto izgine iz svojega urada. Mogoče izgine skozi kamin, kajti na polici nad kaminom je ključ, s katerim prav gotovo odpira skrivne prehode, ki vodijo prav do Korvatunture. Vse to pa so le domneve. kakorkoli že, veliko je skrivnosti in čara o pravem Božičku.

Vir: letak Maya Maya & Embassy of Finland Ljubljana

Poglejte Božičkov pozdrav. Tokrat se lahko urite tudi v razumevanju angleškega jezika.


Ni komentarjev:

Objavite komentar